over flightcoach

missie

“Recreatieve piloten (in opleiding) helpen om meer te genieten van vliegen door het verminderen van spanning en vergroten van vaardigheden.” 

Vliegen en leren vliegen is een enorm krachtig instrument voor persoonlijke ontwikkeling. Ik ken geen sport die zo confronterend maar ook zo versterkend op ons dagelijks leven  inwerkt als paragliden. Ik voel me vereerd dat ik door een combinatie van mijn passie en talenten een verrijkende rol kan spelen in het leven van anderen.

over flightcoach bas van duijn

Mijn naam is Bas van Duijn en ik ben coach, trainer, inspirator en vliegleraar. 

Op mijn 8ste kwam ik in aanraking met deltavliegen, de sport van mijn vader. Ik hielp hem in de weekenden met het uitrollen van de lierkabel en mocht dan zelf ook kleine stukjes vliegen. Waar andere jongetjes leerden voetballen, leerde ik vliegen. Dat was voor mij heel normaal. De ervaring van helemaal alleen in de lucht rondzweven had ik een paar jaar later op mijn 12e. Toen zag ik de Maasvlakte voor het eerst van 500 meter hoogte. 

Op mijn 16e was ik de jongste volledig gebrevetteerde piloot in Nederland. Dat betekende dat ik over ter wereld mocht vliegen. Helemaal alleen, zonder instructeur. 

 

Vliegen werd mijn lust en mijn leven. En vormde een groot deel van mijn identiteit. Urenlang vloog ik als tiener heen hen weer in de noordwestenwind boven de duinen. Als je dit leest en je kent het gevoel, dan hoef ik jou niets uit te leggen. Een aantal jaar later maakte ik de overstap naar paragliden, waar ik op den duur ook les in ging geven bij verschillende scholen. Vliegen was mijn hobby, mijn werk, mijn lust en mijn leven.

 

Tot die ene dag op vakantie in het bergrijke Oostenrijk. We voelden wel aan dat het met de keiharde wind en sterke thermiek niet ongevaarlijk was. Toch gingen we, mijn pa en ik. Toen ik een wolk in werd gezogen, wist ik bijna zeker dat ik het niet zou overleven. Zo bang was ik nog nooit geweest.

 

In de jaren die volgden begon ik excuses te verzinnen om niet meer te hoeven vliegen. Om korter te vliegen. Ik was van een gepassioneerd vlieger veranderd in iemand met vliegangst. En schaamde mij hier kapot voor. Want ik was Bas de piloot… of was ik dat niet meer?

 

Wat had ik het toen fijn gevonden als iemand mij met mijn  vliegangst had geconfronteerd. En mij hiermee had geholpen. In het accepteren van mijn angst. In het ermee omgaan. 

 

Inmiddels vlieg ik alweer jaren zonder angst en vol passie. Het is een lange weg geweest. Een pad waarin ik lange tijd wegliep voor mijn angsten. De confrontatie die ik niet aandurfde, het dat ik onderwerp wilde vermijden. Toen ik eenmaal de angst in de ogen durfde te kijken, begon er iets te veranderen. En toen kon ik beetje bij beetje weer dat 12-jarige jongetje worden, die verliefd is op dat unieke en sterke gevoel wanneer je vliegt. 

 

Sinds ik de angst voor vliegen heb overwonnen, zie ik dat ik niet de enige ervaren vlieger ben met vliegangst. Ik merk dat er best een taboe op heerst. Vooral bij ervaren vliegers. Hoe leg je als piloot of instructeur uit dat je bang bent om te vliegen?  

 

Mede omdat ik piloten met vliegangst wil helpen, heb ik Flightcoach opgericht. Flightcoach is de plek waar je jezelf mag zijn, als piloot en vlieginstructeur. Waar je bang mag zijn voor vliegen. En waar je daarmee geholpen wordt. 

Je hoeft niet naast een leek plaats te nemen in een vliegangstklasje. Dat is niets voor jou. Ik weet wat je doormaakt, en kan jou als ervaren coach én vliegleraar helpen om weer plezier te krijgen in het vliegen. En ervan te genieten, net als hiervoor.

 

Maar vliegangst coaching is slechts een element van wat Flightcoach doet. Ik merkte dat er een hele dimensie is van het vliegen, waar we eigenlijk niks mee doen in het wereldje. De potentie die het leren vliegen heeft, om jezelf als mens verder te ontwikkelen. Of bijvoorbeeld de manier waarop we leren vliegen… dat is al jaren onveranderd. Ik denk dat er nog zoveel potentie is om meer te doen mét en dóór vliegen! Dit is de zoektocht waar ik met Flightcoach aan begonnen ben, dit vormt de basis voor de toegevoegde waarde die ik je wil bieden.

  

 

Bas heeft 26 jaar ervaring als delta- en paragliding piloot en 8 jaar als vliegleraar bij verschillende paragliding scholen. Hij heeft zich naast het vliegles geven gericht op het maken en verbeteren van opleidingsprogramma’s, zowel voor groepen als individuen. Mensen uitdagen en in hun kracht zetten is zijn levensmissie en de afgelopen jaren heeft hij hiermee al veel mensen mogen helpen zowel binnen als buiten de vliegwereld.

Hij is van oorsprong opgeleid tot verkeersvlieger bij KLM, maar heeft zich omgeschoold als organisatiekundige met een focus op organisatieverandering. Hij haalde meer voldoening uit werken met mensen in grote organisaties. Hij is na een kleine 15 jaar werken als consultant, project- lijn- en commercieel manager, trainingsacteur, coach en spreker in 2018 begonnen met fulltime ondernemen. In 2019 is hij mede eigenaar en fulltime commercieel directeur geweest bij een van europa’s grootste paragliding scholen. Hij is 4 jaar lang bestuurslid geweest van de KNVvL afdeling schermvliegen waar hij eindverantwoordelijk was voor de  landelijke theorie examens. In 2020 is hij Flightcoach gestart.

Leer mij kennen via YouTube

Mijn motto “Less stress, more skills” vat kernachtig samen wat Flightcoach doet. Bij mij ben je aan het juiste adres om meer uit je vliegcarriere en je leven te halen! Op mijn YouTube kanaal staan talloze video’s over onderwerpen als vliegangst en mindset, maar ook vind je er incident analyses en meer technische aspecten als scenario denken en risicomanagement. Hier kun je een goed gevoel krijgen bij wie ik ben en wat ik je te bieden heb.

 Ik hoop dat je enthousiast of nieuwsgierig bent geworden, ik hoor graag van je!