minder spanning...

ligt voor jou binnen handbereik

Jij vindt vliegen soms te spannend, wat goed dat je je dat realiseert! Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wij gaan samen met jou op zoek naar wat er aan de hand is en bieden je handvatten om dit aan te pakken. We coachen je specfiek op spanningen en/of angsten die je ervaart tijdens je vliegactiviteiten, zodat vliegen (weer) fantastisch leuk wordt. 

We bieden je verschillende pakketten die door een heel persoonlijke aanpak leiden tot concrete resultaten. We geloven in het bieden van echte toegevoegde waarde aan jouw vliegcarriere en daarmee aan je leven.

 

Onze aanpak & pakketten

Wij werken met een combinatie van persoonlijke gesprekken en coaching op afstand. Zo kunnen we echt samen de diepte in duiken terwijl jij maximaal flexibel blijft in je vliegplannen. We hebben verschillende pakketten die allen vooraf gegaan worden door een gratis “klik-check”. Door dit gesprek ontdekken we of er een “klik” is, want dat is nodig voor effectieve coaching. Hierdoor kun jij dus op een totaal vrijblijvende manier besluiten of je gecoacht wilt worden door Flightcoach. 

Bedragen hieronder zijn ex. BTW.
Voor (zelfstandig) ondernemers is coaching in veel gevallen aftrekbaar van de belasting. 

Maverick

Viper

Behoefte aan meer detail?
Na de klik-check besluiten we samen of coaching voor jou een geschikte oplossing is. Daarna maak je een keuze uit een van de pakketten en dan beginnen we zo snel mogelijk. Tijdens de intake maken we nader kennis en vormen we een goed beeld van wat er in jouw situatie speelt. Vervolgens krijg je een opdracht mee om de situatie thuis verder uit te werken. We spreken elkaar daarna afhankelijk van je gekozen pakket nog een aantal maal. Tijdens de coachinggesprekken vinden we punten waar je tijdens het vliegen mee aan de slag kunt. Dan komt het moment dat je gaat vliegen, misschien ga je wel met een georganiseerde reis mee, je hebt een lesweek of je gaat vliegen met je vliegmaten. Tijdens je vliegweek hebben we contact via skype of telefoon, zodat we je ter plekke ook kunnen coachen. Na afloop van je activiteit spreken we elkaar om te kijken welke stappen je hebt kunnen zetten en welke je in de toekomst nog zou willen zetten.

Veel van onze coachees breiden hun pakket uit met een aantal sessies in de Flightcoach simulator, omdat we in de simulator zeer waarheidsgetrouw de omstandigheden kunnen nabootsen waarin jij spanning voelt. Het mooie hiervan is dat je daarmee in volledig gecontroleerde omstandigheden kunt leren om te gaan met deze spanning. We maken hiervoor graag een combinatie aanbod op maat voor je. Lees hier meer over de simulator.

Leer meer over vliegangst

Naar schatting een derde van de paragliding piloten kampt met bovenmatige en onnodige stress tijdens een of meerdere fasen van de vlucht. Dit leidt tot minder plezier, het vroegtijdig beeindigen van de sport, of in het ergste geval ongelukken. We spreken in het paragliden vaak over “gezonde spanning” die normaal is bij het vliegen. Dat is de spanning die je scherp houdt. Daarnaast hebben we ongezonde spanning, of bovengemiddelde stress. Dit noemen we vliegangst en dat is niets om je voor te schamen. Toch is het een taboe in ons wereldje. We laten ons soms leiden door goedbedoelde adviezen als “je moet er even doorheen!” of “iedereen vind het wel eens spannend hoor!” In de praktijk is dat niet zo makkelijk. Helaas kennen wij weinig succesverhalen van mensen die zelf over hun vliegangst zijn heengekomen.

Er zijn verschillende ontstaansoorzaken voor deze spanning. Mischien heb je een ongeluk meegemaakt of zien gebeuren. Of je hebt een situatie ervaren waarin je de controle totaal kwijt was en op het nippertje veilig aan de grond kwam. Maar je kunt ook denken aan grote veranderingen in je leven, waardoor je je passie voor vliegen ineens anders bekijkt. Denk aan het krijgen van kinderen of het verliezen van een dierbare. Ook kunnen goedbedoelde adviezen of instructies leiden tot het verliezen van vertrouwen in jezelf. Soms is er geen aanwijsbare oorzaak; ook in de commerciële luchtvaart gebeurt het met regelmaat dat piloten ineens bang worden voor bepaalde wolken, vliegvelden of maneuvres.

Als je leert paragliden bij een professionele school, gaat dat op een gestandaardiseerde manier. Dit om kwaliteit te kunnen bieden maar ook efficiënt les te kunnen geven. Er is bij zo’n school ruimte voor individuele invulling en wensen. Het is wel lastig om in zo’n opleidingstraject gericht aandacht te besteden aan iemands vliegangst. Wat deze specifieke persoon nodig heeft om eroverheen te komen, zal iets anders zijn dan een andere leerling. Dit vergt een behoorlijke individuele tijdsinvestering van iemand die specifieke vaardigheden heeft op dat terrein. Die moet een combinatie zijn van vliegleraar en coach, maar waar vind je zo iemand? Hier!

Leer meer over coaching

Coaching is een vorm van begeleiding die tot doel heeft geestelijk gezonde mensen in positieve zin te helpen veranderen. Vaak bestaat een coachingtraject uit 3 tot 10 gesprekken tussen coach en gecoachte (ook wel coachee genoemd). De coach stelt kritische vragen, luistert scherp, biedt nieuwe inzichten, spiegelt jouw uitspraken, inspireert, motiveert, helpt je belemmerende overtuigingen te vinden en achterlaten… om maar wat voorbeelden te noemen. Coaching kan je leven naar het volgende niveau brengen!

Wat gaat coaching jou opleveren?
Je vergroot zelfbewustzijn en je zelfvertrouwen
Je hebt veel energie en plezier voor, tijdens en ná het vliegen
Je verlangt er weer naar om te vliegen
Je gaat bewust genieten van wat je ziet en beleeft
Je krijgt mooiere en échtere verhalen over je avonturen
Je kunt vol vertrouwen besluiten nemen tijdens je vlucht
Je staat weer open om jezelf verder te ontwikkelen als piloot

Wanneer is coaching (nog) niets voor jou?
Je bent helemaal tevreden met hoe het vliegen je afgaat
Je wilt geen tijd en energie vrij maken voor coaching
Je bent er (nog) niet aan toe eerlijk over je gevoel te praten
Je denkt dat vliegen alleen een kwestie is van “gewoon veel doen”
Je bent (hulp)instructeur en denkt dat jij geen vliegangst kunt hebben